Algemene Header Afbeelding

Onderhoud

Schoonmaken van het kunstgebit

Net als bij uw eigen tanden en kiezen moet u ook uw kunstgebit verzorgen. Wanneer u de prothese niet regelmatig schoonmaakt, blijven er namelijk makkelijker voedselresten achter. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel (bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B) en water om etensresten te verwijderen. Gebruik géén normale tandpasta, want dit veroorzaakt te veel schuring waardoor de kans groter is dat er plaque op het kunstgebit blijft zitten. Een goede prothesepasta kan zijn ” Ecosym” of “Corega fresh cleanse”. Deze zijn te verkrijgen bij elke drogisterij. Een goed gereinigde prothese voelt glad aan. Om te voorkomen dat uw kunstgebit beschadigd tijdens het reinigen kunt u uw wasbak deels vullen met water en het kunstgebit daarboven schoonmaken. Het reinigen boven een dubbelgevouwen handdoek op de wasbak is ook een goede manier om schade te voorkomen.

Dagelijkse reiniging

Naast het reinigen van uw kunstgebit met water na iedere maaltijd, adviseren wij u om het kunstgebit ook dagelijks te reinigen met een bij de drogisterij of apotheek verkrijgbaar reinigingsmiddel. Voor advies over de te gebruiken reinigingsmiddelen kunt u terecht bij uw behandelaar.
Tip: U kunt ‘Corega fresh cleanse’ gebruiken voor het reinigen van uw kunstgebit, dit middel heeft ook een bacteriedodende werking. Spoel het kunstgebit goed af alvorens u in het weer in gebruik neemt.

Reinigingsbad

Voor een uitgebreide reiniging is het nodig dat u uw kunstgebit één keer in de twee weken 10 minuten in een reinigingsmiddel legt. U kunt hier bijvoorbeeld Steradent voor gebruiken. Door een reinigingsbad voorkomt u de vorming van tandsteen en plaque op het kunstgebit. Borstel de prothese na het reinigingsbad goed af met een protheseborstel en spoel het af met water. Heeft u normaal gesproken weinig tot geen aanslag, dan is een reinigingsbad niet nodig.
Let op: Leg uw kunstgebit nooit in heet water (warmer dan 50 graden celsius) en gebruik uitsluitend reinigingsmiddelen die hiervoor gemaakt zijn, tenzij anders is aangegeven. Gebruik geen bleekwater of schuurmiddelen, want hiermee beschadigd u de prothese en blijft er waarschijnlijk makkelijker vuil achter.

Het tandvlees

Wanneer u het tandvlees niet goed poetst, kan dit een ontsteking in uw mond veroorzaken. U kunt dit voorkomen door uw tandvlees minstens één keer per dag te masseren met een zachte tandenborstel met tandpasta. Hierbij gaat u als volgt te werk, poets met de zachte tandenborstel voorzichtig uw kaken en de overgang van de kaak naar de wangen. Maak vervolgens ook uw gehemelte schoon. Voor het reinigen van uw tandvlees kunt u fluoridetandpasta gebruiken.

Slapen met of zonder kunstgebit

Het advies is om uw prothese ’s avonds uit te doen voordat u gaat slapen. Op die manier geeft u uw kaken rust. Wanneer u tijdens uw nachtrust uw kaken klemt of knarst, zorgt dit voor onnodig veel druk op de kaken. Tevens kan dit extra slijtage opleveren van de tanden en kiezen en de kaak kan hierdoor sneller slinken. Wanneer u uw gebit niet in heeft, bewaar het dan altijd in vers water. Hiermee voorkomt u dat uw kunstgebit uitdroogt. Spoel het gebit voor gebruik goed af. Heeft u toch liever uw prothese in tijdens het slapen, laat dan alleen uw bovengebit in en neem uw onderste gebit uit.

Controle

Wij adviseren u om uw mond en kunstgebit minimaal één keer per jaar door ons te laten controleren. Dit om eventuele problemen voor te zijn of deze snel te verhelpen.