Algemene Header Afbeelding

Alles over het kunstgebit

Volledige prothese (kunstgebit)

De volledige prothese (of in de volksmond ‘kunstgebit’) is vaak de laatste oplossing als het eigen gebit na jaren van trouwe dienst verloren is gegaan. Dit is een vervanging voor de verloren tanden en kiezen. Als er helemaal geen natuurlijke elementen meer aanwezig zijn en deze totaal zijn vervangen door een prothese spreken we van een volledige prothese. Een kunstgebit is belangrijk om goed te kunnen eten en spreken, maar heeft ook een esthetische functie .

Partiële prothese

Dit is een gedeeltelijke prothese geheel van harde niet flexibele kunststof om de verloren elementen te vervangen in hun functie. Een andere optie is een frameprothese. Dit is een metalen constructie met daarop tandvleeskleurige kunsthars, waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd. Het dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die in het verleden verloren zijn gegaan. De frameprothese steunt deels op bestaande tanden en kiezen en rust deels op het mondslijmvlies.

Implantaatprothese (klikgebit)

Als alle tanden in een gebit ontbreken, kan een kunstgebit een oplossing zijn. Soms heeft het kunstgebit te weinig houvast. Naarmate de tijd vordert, zal de kaak slinken en zal het kunstgebit steeds minder goed passen en losser gaan zitten. Een oplossing is dan een klikgebit, ook wel overkappingsprothese genoemd. Dit ‘klikgebit’ wordt vastgeklikt op implantaten diezijn  vastgegroeid in het kaakbot.

Immediaatprothese (Noodprothese)

Een immediaatprothese is de eerste prothese die bij een patiënt wordt aangemeten. Deze prothese wordt vaak direct geplaatst na het trekken van de eigen tanden en kiezen. Omdat de kaak eerst moet genezen, is de pasvorm van een immediaatprothese zelden in perfect. Maar door regelmatige controles na het plaatsen van de prothese proberen wij de dan huidige vorm van de kaak over te brengen in de prothese. Dit doen we door een rebase(opvulling) te vervaardigen.

Reparatie aan uw prothese

Stel dat uw prothese kapot is dan willen wij deze graag voor u repareren. Als u telefonisch contact op neemt voor een afspraak, repareren wij uw prothese vaak terwijl u erop wacht. Stel dat we meer tijd nodig hebben om deze reparatie te vervaardigen dan zullen wij dit met u communiceren.